Kineziológia

A kineziológiáról, mint a stresszoldás egyik leghatékonyabb módszeréről

A kineziológia két görög kifejezésből ered: kinesis (mozgás), logos (tan, tudomány). A kineziológia a klasszikus értelemben a világ legtermészetesebb dolgáról, a mozgásról szóló tudomány.

A kineziológia a modern értelmezés szerint alternatív és komplementer jellegű, pedagógiai és pszichológiai elemeket is tartalmazó készség-, képesség- és személyiségfejlesztő prevenciós jellegű, holisztikus módszer. Hatékonyan befolyásolja a test energiaáramlását, és az érzelmi stresszek feloldásával energetikai egyensúlyt hoz létre a testben, aktivizálja öngyógyító mechanizmusát.

Számos kinezológiai rendszer ismert (One Brain, Touch For Health, Edukinezilógia, Health Kineziológia, Strss Release, stb.)

Munkám során a One Brain (Egy Agy) módszert használom. Az elnevezés arra utal, hogy ideális egyensúlyi állapotban a jobb és bal agyféltekénk harmonikusan együttműködve dolgozik. Ilyen egyensúlyban könnyen tanulunk, képességinknek maximálian a birtokában vagyunk, jó a közérzetünk, harmóniában vagyunk Önmagunkkal. Érzelmi stresszhatásra a két agyfélteke harmóniája felbomlik, gondolkodásunk beszűkül, nem látjuk az alternatív megoldásokat, testünk kiegyensúlyozatlan állapotba kerül. A One Brain korrekciós módszereinek segítségével hatékonyan állítjuk helyre a test energetikai egyensúlyát, megteremtjük a Test, Lélek, Szellem egységét, lehetőséget adva ezzel a test öngyógyító mechanizmusai aktiválásának.

A módszer izomtesztelésen alapul. Az izomtesztelés a kineziológia azon módszere, mellyel az eltárolt múltbéli események, információk akkor is kideríthetők, ha nem emlékszünk rájuk. Az eljárás azon alapul, hogy a pozitív ingerek erősítik, a negatív ingerek gyengítik az egész testünket, mely érezhető izomreakciókkal jár. Az izomtónus változás vizsgálata segít bennünket a tudatalattiban lévő események, traumák hozzáférhetővé tételében. A hallott és érzékelt mondatokra az agyunk reagál, és ez érzékelhetővé válik a tesztelt izom tónusában.  

A kineziológiában a tesztelő gyengéd nyomást gyakorol a kliens kinyújtott alkarjára, mely a feltett kérdést követően erősen tart vagy elgyengül, azaz „igen” és „nem” válaszokat ad. Az izomteszt segítségével agyunk komputeréből, belső tudásunkból hívjuk le az információt, azonosítjuk be pontosan a stressz időpontját, körülményeit. Izomteszttel állapítjuk meg a szükséges korrekciós eljárásokat illetve ellenőrizzük le azok hatékonyságát.

Ez az önfejlesztő módszer segít mindazoknak, akik gyengéd módszerrel szeretnék saját személyiségük valóját felszínre hozni, akik szeretnék helyreállítani életükben a harmóniát, akik szeretnék tanulási képességeiket fejleszteni, akik szeretnék elősegíteni testük energetikai egyensúlyának helyreállítását, illetve az érzelmi stresszek eltávolításával segíteni szeretnék gyógyulási folyamatukat.

A kineziológia hatékonyan segít a gyermekeknek is, amikor az óvodai, iskolai rendszer kihívásaival szembesülnek. De itt említeném meg, hogy ha magunkon dolgozunk, azzal áttételesen környezetünket is segítsük, azaz például gyermekeinken a módszer áldásos hatását fogjuk közvetve érezni.

Fontos hangsúlyozni, hogy e módszer nem diagnosztizál, nem helyettesíti az orvosi kivizsgálást, illetve a szükséges orvosi kezelést. A test öngyógyító mechanizmusainak aktiválása révén, miután a problémáról levesszük a stresszt, hozzájárulhat a test gyógyulási folyamatához.

A fentieken túl fontos megemlíteni, hogy akik kórtörténetében pszichiátriai kezelés szerepel, akik jelenleg is pszichiátriai vagy pszichológiai kezelés alatt állnak, pszichiáter által felírt gyógyszert szednek, illetve akik epilepsziában szenvednek nem ajánlott e módszer egyedüli, kizárólagos alkalmazása. Az önfejlesztő módszer nem helyettesítheti az orvosi, pszichiátriai kezelést.

Elvégzett tanfolyamaim:

One Brain I. tanfolyam: Szakma eszközei (Dr. h.c. Várhidi Ilona)

One Brain II. tanfolyam: Tanulási képességek fejlesztése (Dr. h.c. Várhidi Ilona)

One Brain III. tanfolyam: Testkód (Dr. h.c. Várhidi Ilona)

One Brain IV. tanfolyam: Az Egy Agy haladóknak (Dr. h.c. Várhidi Ilona)

One Brain V. tanfolyam: Szavaknál is hangosabban (Dr. h.c. Várhidi Ilona)

One Brain VI. tanfolyam: Szerkezeti idegtan (Dr. h.c. Várhidi Ilona)

One Brain VII. tanfolyam: Viszonyok veszélyben (Dr. h.c. Várhidi Ilona)

One Brain XIII. tanfolyam: Testáramkörök, fájdalom és megértés (Dr.h.c. Várhidi Ilona)

One Brain IX. tanfolyam: Gyermekkor, szexualitás, öregedés (Dr. h.c. Várhidi Ilona)

One Brain X. tanfolyam: Serdülőkor, érettség, szeretet (Dr. h.c. Várhidi Ilona)

One Brain XI. tanfolyam: Haladó felismerések a Szerkezet/Funkcióban (Anastazya Wada)

Vedd kezedbe az életed! (Szokán Mónika)

Mire fókuszálsz? (Dr. Simon Katalin)

A barométer Taoja (Dr. h.c. Várhidi Ilona)

Tanfolyam a Gyermekekért (Szokán Mónika)